Choď na obsah Choď na menu
 


Burunduk paskovaný

22. 11. 2012

 ( Tamias sibiricus)

Výskyt:                                                                                   Oblast  Dalneho východu cez Sibír až do severovýchodnej Európy. Najčastejšie osídlujú ihličnaté lesy, kde si na miestach z bohatým podrastom a kamenmi, vyhrabávajú nory. Umelo bol vysadený: Holandsku, Francúzsku, Nemecku, Rakusku.                   

Chov:                                                                                          Burunduk patrí medzi zemné veveričky. Výborne šplhá po konároch stromov, skáče až do  6m dialky. Odporúčam ho chovat len skúseným chovatelom. Medzi sebou sú neznášanlivý, preto volíme vačšie záhradné voliery , apon 4x2x2m. Takúto volieru možeme pekne a vkusne zariadit. Vysadíme do nej stomy najme ihličnany, kamene, kmene stomov, prírodné búdky z dutých stromov. Vždy dávame viac búdiek než máme vo voliere zviera, aspon o dve naviac, aby si mohli vybrat. na dno voliery dávam lesnú hrabanku, ktorú si nosím z blízkeho lesíka.   Burunduky potrebujú k úspešnému rozmnožovaniu zimný spánok. Do zimného spánku upadá podla teploty. Je lepšie ho preto chovat po celý rok vonku. Pred zazimovaným by sme mali burundukov výdatne krmit , aby si urobil dostatočnú zásobu podkožného tuku. Búdky im dobre vystelieme senom. Aj ked už burunduky spia zimným spánkom, nemožeme zabudnút na krmenie , lebo sa budia a doplnajú zásoby tuku. 

Rozmnožovanie:                                                                          Po prebudený sa skoro začínajú párit. Samička sa ozýva trilkaním a volá samčeka k milostným hrátkam. Po 35-40 dnoch gravidity samica vrhá raz do roka v búdke 4-6 mládat. Mládatá sa rodia holé a slepé. V ludskej starostlivosti sa množia aj 2xkrát do roka. Oči sa mládatám otvárajú 31den. Mládatá otvárajú 40-45dní. Po 50-60dnoch ich možeme odstavit. Pohlavne dospievajú v 11.-12. mesiaci. Dožívajú sa 8-10 rokov.

Potrava:                                                                             slnečnica, orechy, ovocie, piškoty, zeleninu, tvrdý chlieb a pečivo, psie granule, hmyz

4555.jpeg

565.jpeg

-96--.jpeg

cdghgukgugl.jpeg

zdroj: http://www.hlodavce.estranky.cz

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Rozmnožovanie burundukov‏

(Patrik, 13. 8. 2013 10:42)

Dobrý deň prajem,


chcel by som Vás poprosiť o radu. Chovám veveričky burunduk už 3 rok a ani raz nemali mládatá.
Samcek ma 3rok. Mal som samicku ta zahinula cca pred rokom, nato som kupil novú samičku, ktorá je dost plachá este. Novú samicku mam cca rok a ako som spomínal samčeka mam 3roky.
chovám ich v byte vo voliere.

Samcek si sám vybere z voliery pobehat ale samicka nie(možno že si nezvikla ešte na mna).


Preto by som Vás chcel poprosiť o radu ako spáriť moj parik .


Ďakujem
Patrik

 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< október / 2018 >>


Štatistiky

Online: 1
Celkom: 27619
Mesiac: 411
Deň: 10